Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Tvrtka otkupljuje osobni automobile

5.5.2019, , Izvor: Verlag Dashöfer

2019.09.2.2 Tvrtka otkupljuje osobni automobile

Dijana Ivanković, voditelj računovodstva

Otkupljujemo kao tvrtka osobni automobil kojemu je istekao ugovor o operativnom leasingu prema kupoprodajnim uvjetima davaoca leasinga, OA ne namjeravamo koristiti nego odmah prodati fizičkoj osobi (nije zaposlenik). Ako ne bi išli u otkup auta platili bi penale zbog više prijeđenih kilometara od ugovorenih, radi tog je odluka direktora da se ide u otkup.

Račun leasing tvrtke s PDV-om bio bi veći od iznosa našeg računa fizičkoj osobi isto s PDV-om.

Kako knjižiti ulazni račun, može li se priznati u cijelosti ili 50% pretporeza, može li se auto tretirati kao roba u tranzitu premda bi ovim transakcijama bili u gubitku?

Pod pretpostavkom da ste temeljem ugovora o operativnom leasingu koristili osobni automobil i sada je ugovor o operativnom leasingu istekao odgovaramo sljedeće:

Ako kao tvrtka otkupljujete osobni automobil koji ste koristili u ugovornom razdoblju leasinga, a ne radi se o N1 vozilu niti vozilu kojim se obavlja djelatnost, a za koje je predviđen odbitak PDV-a u cijelosti, jedini specifikum je u tome što je u konkretnom slučaju istekao ugovor o operativnom leasingu, ali to ne mijenja narav transakcije.

Ne ulazeći u druge ugovorne detalje vezano uz navode o otkupu, vezano uz porezni dio mišljenja smo da sukladno

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: