danas je 15.7.2024

Input:

Što je dvojni optjecaj i što je važno znati do 14. siječnja 2023.?

5.1.2023, , Izvor: Verlag Dashöfer

Republika Hrvatska je 1. siječnja postala 20. članica europodručja, a euro službena novčana jedinica i zakonsko sredstvo plaćanja. Sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj (NN 57/22, 88/22), novčani iznosi koji se moraju platiti ili obračunati preračunavaju se uz primjenu fiksnog tečaja konverzije sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje, a fiksni tečaj konverzije određen je na razini 1 euro = 7,53450 kuna.

Od 1. siječnja 2023. započelo je razdoblje dvojnog optjecaja, koje će trajati 14 dana, odnosno do 14. siječnja 2023. u 24 sata. Bankomati i drugi samoposlužni uređaji u bankovnom poslovanju kod isplate od 1. siječnja 2023. isplaćuju isključivo gotov novac eura. Kako bi građani lako preračunavali kune u eure i obratno, izrađena je mobilna aplikacija EuroHR s kalkulatorom za konverziju.

Također, za jednostavno preračunavanje između dviju valuta na raspolaganju su nam brojne druge aplikacije, a možemo koristiti i obični kalkulator. Postoje i mobilne aplikacije za vraćanje ostatka novca namijenjena skupini korisnika kojoj će prelazak na euro biti najizazovniji – trgovcima, ugostiteljima i svima koji svakodnevno rade s gotovinom. Oni, naime, u prva dva tjedna 2023. godine moraju primati i kune i eure, a ostatak će kupcima vraćati u eurima.

Za vrijeme dvojnog optjecaja, trgovac ili primatelj plaćanja nije dužan prihvatiti više od 50 kovanica kune u jednoj transakciji. Pritom je primatelj uplate