Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Priznavanje PDV-a na računima za smještaj sezonskih radnika

29.5.2019, , Izvor: Verlag Dashöfer

Pitanje:

Imamo poslovnog partnera koji radi animaciju u našoj hotelskoj kući, ujedno su njegovi radnici kod nas na smještaju i dobivaju hranu, koju mu fakturiramo na kraju sezone. Može li on kao firma sezonskog karaktera prema mišljenju porezne uprave Broj klase: 410-19/18-02/82, Urudžbeni broj:513-07-21-01/18-2 od 23/03/18, odbiti PDV po toj fakturi?

Znači li to da ako imamo zaposlenog sezonskog radnika i nemamo kapacitete za smještaj istih kod nas te ako iznajmimo smještaj van naše imovine ne možemo odbiti PDV?

Odgovor:

Kako je pojašnjeno mišljenjem Središnjeg ureda Porezne uprave od 18. travnja, 2018.  „...poslodavac koji pretežno posluje sezonski i/ili koji u pojedinim mjesecima unutar kalendarske godine ima pojačanu potrebu za radnicima zbog većeg obima posla koji je načelno vezan uz određene događaje, vremenske prilike, geografsko područje poslovanja, točno određeno doba u godini kada se pojedini poslovi mogu obavljati i sl. te iz tih razloga s određenim fizičkim osobama sklopi ugovore na određeno vrijeme i za točno utvrđeno svrhu, odnosno dok traje potreba, može im neoporezivo osigurati smještaj i prehranu za vrijeme rada pod uvjetima propisanim člankom 7. stavkom 35. Pravilnika, a pri tome nije bitno radi li se o hrvatskim državljanima ili strancima, odnosno radi li se o ugovoru za stalne sezonske poslove ili jednokratnom ugovoru o radu na određeno za obavljanje sezonskih poslova.”

Znači, mogućnost neoporezivog osiguranja smještaja i prehrane odnosi se na sve poslodavce koji sezonski posluju i zapošljavaju.

Kako se troškovi smještaja

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: