Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Primjena praga stjecanja dobara

24.2.2020, , Izvor: Verlag Dashöfer

2020.02.2.6 Primjena praga stjecanja dobara

Mateja Maljković, ovlašteni revizor

Pitanje:

Kako se primjenjuju pragovi stjecanja (u slucaju da isporuke dobara budu više od tih pragova) od 77.000 kn i 270.000 kn u odnosu na mjesta isporuke?

Odgovor:

Prag stjecanja dobara sastoji se od ukupne vrijednosti stjecanja dobara iz drugih država članica koji treba platiti ili koji je plaćen u državi članici u kojoj je započela otprema ili prijevoz tih dobara.

Do praga stjecanja od 77.000 kn, PDV na obavljenu isporuku dobara će obračunati porezni obveznici iz druge države članice prema propisima te države. Nakon što se prošao prag stjecanja, PDV se obračunava i plaća u Hrvatskoj.

Napominjem da se 15 dana prije stjecanja dobara, čijom će se ukupnom vrijednosti prijeći 77.000,00 kn, nadležnoj ispostavi Porezne uprave podnosi Zahtjev za registriranje za potrebe poreza na dodanu vrijednost radi dodjele PDV identifikacijskog broja. Dodijeljeni PDV identifikacijski broj dostavit će dobavljaču odnosno isporučitelju iz druge države članice, a isporučitelj na obavljenu isporuku dobara neće zaračunati PDV svoje države, već će društvo koje stječe biti obvezno u Hrvatskoj obračunati i platiti PDV na stjecanje dobara.

Strani porezni obveznici prilikom isporuka dobara građanima i osobama koje nisu porezni obveznici u Republici Hrvatskoj na isporučena dobara će obračunavati PDV u svojoj državi dok ne prijeđu prag isporuke u iznosu od 270.000,00 kuna. Nakon što prijeđu prag isporuke u iznosu od 270.000,00 kuna obračunavat će hrvatski PDV.

Zakon o porezu

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: