Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Prednosti i nedostatci uvođenja eura u Republici Hrvatskoj

6.6.2022, , Izvor: Verlag Dashöfer

2022.11.1.1 Prednosti i nedostatci uvođenja eura u Republici Hrvatskoj

Bernard Iljazović, univ. bacc. admin. publ.

U Republici Hrvatskoj bi od 1. siječnja 2023. godine euro trebao postati službena valuta, odnosno zakonsko sredstvo plaćanja, čime nacionalna valuta (hrvatska kuna) odlazi u povijest. U određenom vremenskom razdoblju nakon uvođenja eura, još će se moći plaćati i u kunama, a to je razdoblje dvojnog optjecaja.

Neminovno je da će se uvođenje eura odraziti na cjelokupni gospodarski i poslovni sustav Republike Hrvatske, te da će posljedično polučiti određene učinke kako pozitivne tako i negativne.

Postavlja se pitanje koliko je ekonomski opravdano uvođenje eura u trenutno nestabilnim tržišnim okolnostima s visokom stopom inflacije koja će nesumnjivo i dalje rasti te je li je ipak trebalo pričekati period kada će biti povoljniji uvjeti.

U nastavku teksta ukazat ćemo na određene prednosti i nedostatke uvođenja eura u Republici Hrvatskoj.

Prednosti uvođenja eura

Kao jednu od prednosti uvođenja eura u Republici Hrvatskoj možemo istaknuti ukidanje valutnog rizika povezanog s tečajem kune prema euru, kojemu je hrvatsko gospodarstvo osobito izloženo. Naime, valutnom ili tečajnom riziku izloženi su svi ekonomski subjekti s neusklađenom valutnom strukturom imovine i obveza te primitaka i izdataka, s obzirom da u slučaju promjene tečaja domaće valute dolazi do promjene u

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: