Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Posebni postupak oporezivanja za prodaju dobara na daljinu unutar Europske unije nakon 1.7. 2021.

3.2.2021, , Izvor: Verlag Dashöfer

U Republici Hrvatskoj od 1. 7. 2021. stupaju na snagu odredbe Direktive Vijeća (EU) 2017/2455 od 5. prosinca 2017.  i Direktive Vijeća (EU) 2019/1995 od 21. studenoga 2019. čije se odredabe odnose na prodaju dobara na daljinu i određene isporuke dobara na domaćem tržištu krajnjim potrošačima. Intencija donositelja odredbi prethodno spomenutih Direktiva je bila  pojednostavniti poslovanje poreznim obveznicima bez sjedišta u Republici  Hrvatskoj koji obavljaju usluge i isporuke dobara na daljinu krajnjim potrošačima u Republici Hrvatskoj. Druga intencija je oporezivanje PDV-om  svih isporuka dobara krajnjim potrošačima od strane isporučitelja iz trećih zemalja neovisno prelazi li vrijednost isporuke 22 EUR-a ili ne.

Što je prodaja na daljinu?

Prodaja dobara na daljinu označava prodaju dobara kod koje se dobra nude potencijalnim kupcima putem sredstava daljinske komunikacije (telefona, interneta, kataloga i sl.). 

Kakva je  situaciju do 1.7. 2021.?

Prodaja na daljinu  se oporezuje prema poreznim propisima države u kojoj otprema počinje, što bi značilo da ako  primjerice hrvatski porezni obveznik  preko portala Konzumklik.hr prodaje robu na daljinu  krajnjim kupcima u Sloveniji ta je isporuka  oporeziva u Republici Hrvatskoj. Slovenski  krajnji kupac dobiva robu s hrvatskim PDV-om. Međutim, Republika Slovenija  ima propisan prag isporuke od 35.000 EUR-a što  znači da kada su isporuke hrvatskog isporučitelja u Republiku Sloveniju dosegle 35.000,00 EUR-a on se odmah mora registrirati za potrebe PDV-a u Sloveniji i slovenskim krajnjim kupcima zaračunavati slovenski PDV. Svaka država EU ima propisan svoj prag isporuke pa tako primjerice za Republiku  Hrvatsku on iznosi 270.000 kn.

 

Kakva će situacija biti nakon 1.7.2021.?

Od 1.7. 2021. ukidaju se pragovi isporuke po državama članicama  i uvodi jedinstven prag isporuke za cijelu Europsku Uniju od 10.000 EUR-a odnosno 77.000 kn. To znači da se isporuke na daljinu koje isporučitelj iz jedne države članice EU obavlja krajnjim kupcima u druge države članice  oporezuje PDV-om države gdje otprema započinje  sve dok vrijednost njegovih  ukupnih isporuka u druge  države članice  ne dosegne 77.000 kn. Nakon što vrijednost takvih isporuka  premaši 77.000 ta isporuka postaje oporeziva u državi potrošnje.

U prag od 10.000 EUR-a  ubraja se slijedeće:

  • telekomunikacijske usluge, usluge radijskog i televizijskog emitiranja te elektronički obavljene usluge osobama koje nisu
 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: