Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Porezni tretman auto štete koja se pokriva iz osiguranja krivca za nastalu štetu

29.9.2017, , Izvor: Verlag Dashöfer

2017.09.2.5 Porezni tretman auto štete koja se pokriva iz osiguranja krivca za nastalu štetu

dipl. oec. Ksenija Kramar, ovlašteni porezni savjetnik i ovlašteni revizor

Pravna osoba ima osobno vozilo u evidenciji dugotrajne imovine. Za istu je porezni tretman svih nastalih troškova u omjeru 70:30 iz razloga što se za njegovo korištenje ne obračunava plaća u naravi. Prošlog mjeseca nastala je šteta na tom osobnom vozilu krivnjom treće osobe. Istu se osiguravajuća kuća treće osobe obvezala namiriti iz police treće osobe uplatom na žiro-račun oštećenika - pravne osobe. Dogovoreno je da pravna osoba sama plati popravak oštećenog osobnog vozila direktno dobavljaču - pružatelju servisne usluge. Postoji li zakonska odredba iz koje bi se omogućilo da se pri evidentiranju ulaznog računa za popravak osobnog vozila priznaju izdaci u 100% iznosu jer se radi o nekoj vrsti obeštećenja?

Odredbom članka 7. stavak 1. točka 4. Zakona o porezu na dobit (Narodne novine broj 177/04 do 115/16), propisano je da se porezna osnovica uvećava za 30% troškova (od 01.01.2018. za 50% troškova), osim troškova osiguranja i kamata, nastalih u svezi s vlastitim ili unajmljenim motornim vozilima i drugim sredstvima za osobni prijevoz (osobni automobil, plovilo, helikopter, zrakoplov i sl.) poslovodnih, rukovodnih i drugih zaposlenih osoba, ako se na osnovi korištenja sredstava za osobni prijevoz ne utvrđuje plaća.

Pri tome u navedene troškove, prema odredbi članka 7. stavak 3. Zakona o PD, spadaju troškovi s pripadajućim porezom na dodanu vrijednost, prema statusu pojedinog sredstva:

  1. za sredstva u vlasništvu poreznog obveznika troškovi goriva i ulja, održavanja i popravaka, registracije i amortizacije,
  2. za rent-a-car
 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: