Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

PDV na usluge oglašavanja putem Googlea, Facebooka i sl.

21.6.2019, , Izvor: Verlag Dashöfer

2019.01.1.3 PDV na usluge oglašavanja putem Googlea, Facebooka i sl.

Vesna Varšava, bacc.oec

Porezni obveznici koji koriste usluge oglašavanja putem Google Ireland ili Facebooka dužni su prije otvaranja računa na navedenim platformama zatražiti od Porezne uprave PDV ID broj ukoliko isti ne posjeduju od ranije.

Za dobivanje PDV ID broja potrebno je popuniti P-PDV obrazac koji mogu skinuti na linku:

https://www.poreznauprava.hr/HR_obrasci/Documents/POREZ%20NA%20DODANU%20VRIJEDNOST/P-PDV.pdf

gdje će osim popunjavanja općih podataka o podnositelju zahtjeva označiti pod 4.4. obavlja ili prima usluge unutar EU (8).

Pojedine ispostave tražiti će i popunjavanje upitnika za dodjelu PDV ID broja.

Nakon dodjele PDV ID broja čiju valjanost može provjeriti u VIES bazi (http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/?locale=hr) porezni obveznik može se registrirati kao poslovni korisnik na platformama kao što je Google i Facebook.

Ako je porezni obveznik u sustavu PDVa i ima valjan PDV ID broj Google i Facebook će kreirati račun bez poreza na dodanu vrijednost prema čl.196 direktive EU 2006/112/EZ i prenijeti poreznu obvezu na kupca.

Kupac će takav račun knjižiti u knjigu URA – primljene usluge iz EU, te će iznos iskazati u PDV obrascu pod II. 10. PRIMLJENE USLUGE IZ EU po stopi 25% i istovremeno pod III. 10. PRETPOREZ OD PRIMLJENIH USLUGA IZ EU po stopi 25%. Znači radi se samo o obračunskoj kategoriji, nema stvarnog plaćanja PDVa. Osim u obrascu PDV, kupac će za primljenu uslugu dostaviti Poreznoj upravi i PDV-S obrazac gdje će u koloni 9 upisati kod države – u ovom slučaju IE, u koloni 10 VAT broj Googla ili Facebooka (bez oznake države) te u koloni 12 vrijednost primljenih usluga u kunama preračunato po srednjem tečaju HNB-a na datum računa.

PDV obrazac

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: