Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Paušalno oporezivanje

31.8.2019, , Izvor: Verlag Dashöfer

2019.03.2.4 Paušalno oporezivanje

Mateja Maljković, ovlašteni revizor

Zbrajaju li se obrtnicima koji imaju Obrt paušalno oporezivanje, a koji imaju prihode i od autorskih ugovora koji nisu povezani sa djelatnosti obrta prihodi u limit 300.000,00 kn?

U kojem zakonu ili pravilniku piše da se svi prihodi zbrajaju?

Ako je obrtnik paušalac trebao biti u sustavu PDV-a od 01.01.2019., a prijavi se tek sada 01.08.2019. kako će platiti PDV za taj period jer nije izdavao račune s PDV-om?

Propisi koji se odnose na paušalni obrt su Zakon o porezu na dohodak, Pravilnik o porezu na dohodak i Pravilnik o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti.

 Pravilnik o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti članak 2., stavak 1. navodi:

„(1) Obveznik poreza na dohodak kojemu se dohodak može utvrđivati u paušalnom iznosu je fizička osoba koja ostvaruje primitke od obavljanja samostalne djelatnosti obrta iz članka 29. stavka 1. točke 1. Zakona, u skladu s propisima o obrtu i samostalne djelatnosti poljoprivrede i šumarstva iz članka 29. stavka 3. Zakona te koja ispunjava sljedeće uvjete:

1. da nije obveznik poreza na dodanu vrijednost prema zakonu kojim se uređuje porez na dodanu vrijednost

2. da po osnovi te djelatnosti u poreznom razdoblju ne ostvaruje ukupan godišnji primitak veći od iznosa propisanog za obvezni ulazak u sustav poreza na dodanu

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: