danas je 15.7.2024

Input:

Novi obrazac PDV-a - popunjavanje

8.2.2023, , Izvor: Verlag Dashöfer

Pitanje:

Mi smo društvo koje se bavi implementacijom i održavanjem poslovnih sustava. Obraćam Vam se sa molbom vezano za popunjavanje Obrasca PDV.

Obrazac PDV-a važeći od 1.1.23. godine razlikuje se od starog Obrasca PDV-a ne samo u pozicijama za prikaz podataka vrijednost roba/usluga oporezivih nultom stopom već i u pozicijama na drugoj stranici obrasca.

Jasno nam je pravilo za popunjavanje novih pozicija koje se odnose na nultu stopu PDV-a, no imamo pitanje/dileme/nepoznanice vezano za popunjavanje pozicija na drugoj stranici NOVOG Obrasca PDV.

- pozicije V i VI starog Obrasca PDV nestaju, nisu sastavni dio NOVOG Obrasca PDV,

- pozicije VII starog Obrasca PDV-a = na NOVOM Obrascu PDV-a je pozicija V.

Na NOVOM Obrascu PDV najveće izmjene su upravo u dijelu „stare pozicije VIII.“ – ona na novom Obrascu PDV-a postaje „pozicija VI“.

- VI.1. ( 1.1. – 1.5. ) = u ovom dijelu nema promjena, jasno nam je kako se popunjavaju ove pozicije/elementi,

- VI.2 = ovo je nova pozicija, molim Vas informaciju koja se vrijednost upisuje u ovu poziciju,

- VI.3. = ova pozicija zapravo odgovara staroj poziciji VIII.4 = u dosadašnjoj verziji OBRASCA PDV nismo popunjavali ovu poziciju. Molim Vas informaciju koja se vrijednost treba upisati u ovu poziciju. Mišljenja sam da u ovu poziciju NE TREBA upisati vrijednosti koje se izvještavaju kroz pozicije II.11. – II.12. – II.13. no ne znam što se u treba upisati u ovu poziciju,

- VI.4. = ova pozicija zapravo odgovara staroj poziciji VIII.5 = u dosadašnjoj verziji OBRASCA PDV nismo popunjavali ovu poziciju. Molim Vas informaciju koja se vrijednost treba upisati u ovu poziciju. Mišljenja sam da u ovu poziciju NE TREBA upisati vrijednosti koje se izvještavaju kroz pozicije III.11. – III.12. – III.13. no ne znam što se u treba upisati u ovu poziciju,

- VI.5 = ova pozicija odgovara poziciji VIII.6. starog obrasca,

- VI.6 = ova pozicija odgovara poziciji VIII.7. starog obrasca – ova se pozicija treba popuniti ako se radi o poreznom