Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Knjiženje predujma poreza na dobit

18.9.2018, , Izvor: Verlag Dashöfer

2018.17.1.1 Knjiženje predujma poreza na dobit

Tea Vrbka, mag.oec.

Zakon o porezu na dobit propisuje obvezu plaćanja predujma poreza na dobit mjesečno do kraja mjeseca za prethodni mjesec. Iznos mjesečnog predujma poreza na dobit se utvrđuje na osnovi podataka iskazanih u poreznoj prijavi za prethodno porezno razdoblje tako da se porezna obveza utvrdi bez umanjenja za iznose iskazanih poreznih olakšica, s izuzetkom poreznih olakšica koje se mogu odobriti za više poreznih razdoblja te se tako utvrđena porezna obveza dijeli s brojem mjeseci istog razdoblja.

Visina predujma poreza na dobit za određenu godinu iskazuje se u redu prijave br. 56 poreza na dobit na Obrascu PD. Osnovica za izračun predujma izračunava se tako da se iznos osnovice poreza na dobit uveća za iznose koji povećavaju poreznu osnovicu i pomnoži sa poreznom stopom te se od toga iznosa oduzme ukupni iznos olakšica, oslobođenja i poticaja. Osnovica za izračun predujma podijeli se s brojem mjeseci poslovanja u godini te se nakon podnošenja porezne prijave predujmovi plaćaju u dobivenom iznosu počevši od predujma za mjesec u kojemu je prijava predana Poreznoj upravi.

Predujmovi poreza na dobit knjiže se na slijedeći način. Mjesečne uplate predujmova poreza na dobit u tekućoj godini temeljem obračuna poreza na dobit iz prethodne godine knjiže se direktno na izvodu poslovne banke kao

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: