Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Izmijenjen Pravilnik o PDV-u - novosti o postupcima oporezivanja

5.2.2014, , Izvor: Verlag Dashöfer

U NN 160/13 je objavljen Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost. U nastavku pišemo što se promijenilo u odnosu na stari Pravilnik (NN 79/13 i 85/13), a vezano je uz razdoblje oporezivanja, obračunavanje PDV-a, postupak oporezivanja i podnošenje prijave PDV-a.

Promjene vezane za podnošenje prijave PDV-a:

  • Osobe koje nisu upisane u registar obveznika PDV-a, prijavu PDV-a podnose za obračunska razdoblja u kojima su stjecale dobra unutar Europske unije, odnosno primale usluge za koje su obvezne platiti PDV (čl. 173. st. 2.).

  • Konačni obračun PDV-a nisu obvezne podnositi osobe koje nisu porezni obveznici, ali su za pojedinu transakciju bile obvezne platiti PDV (čl. 173. st. 6.).

  • Strani porezni obveznik koji obavlja povremeni međunarodni cestovni prijevoz putnika autobusom, mini-busom, kombi vozilom ili taxi službom na području Republike Hrvatske obvezan je podnijeti mjesečne prijave PDV-a za obračunska razdoblja u kojima je obavljao usluge međunarodnog cestovnog prijevoza putnika na području Republike Hrvatske (čl. 173.a).

Promjene vezane za posebni postupak oporezivanja za male porezne obveznike:

  • Ako porezni obveznik želi ući u sustav PDV-a, Porezna uprava u roku od 8 dana donosi rješenje na podneseni Zahtjev (čl. 186. st. 2.).

  • Poreznog obveznika koji počinje s obavljanjem djelatnosti i nije upisan u registar obveznika PDV-a, a na obavljene isporuke obračunavao je PDV i podnio je prijavu PDV-a za obračunsko razdoblje u propisanom roku za njeno podnošenje, Porezna uprava upisat će u registar obveznika PDV-a od prvog dana obračunskog razdoblja na koje se prijava PDV-a odnosi i

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: