Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Izmijenjen Pravilnik o PDV-u - novosti o poreznim obvezama i evidencijama

4.2.2014, , Izvor: Verlag Dashöfer

U NN 160/13 je objavljen Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost. U nastavku pišemo što se promijenilo u odnosu na stari Pravilnik (NN 79/13 i 85/13), a vezano je uz obveze poreznih obveznika i pojedinih osoba koje nisu porezni obveznici, izdavanje računa i knjigovodstvene evidencije (od čl. 150. do čl. 172. novog Pravilnika).

  • U novom Pravilniku se dodatno pojašnjavaju obveze plaćanja PDV-a ako isporuke vrši osoba bez sjedišta u RH (čl. 150. Pravilnika).

  • U novom Pravilniku u čl. 152. detaljno je definirano što se smatra građevinskim uslugama, ugrađen je i Dodatak II sa popisom radova u okviru građenja. Također je pobrojano što se ne smatra građevinskim uslugama.

  • Iznosi na računima se iskazuju u kunama i uz to mogu biti iskazani u bilo kojoj valuti pod uvjetom da je iznos PDV-a koji treba platiti ili koji se usklađuje iskazan u kunama uz primjenu srednjeg tečaja HNB-a na dan nastanka obveze obračuna PDV-a. Ako se računi izdaju u drugim valutama pojedinačni iznosi u računu mogu biti iskazani u drugoj valuti s tim da ukupni iznos računa i iznos PDV-a koji treba platiti mora biti iskazan u kunama (čl. 157. st. 6.).

  • Vezano uz račun za predujam, takav račun ne mora sadržavati podatak o količini dobara/usluga (čl. 159. st. 1.).

  • Radi osiguravanja podataka o primljenim isporukama na koje se primjenjuje prijenos porezne obveze u tuzemstvu porezni

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: