Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Iskazivanje ispravka prethodno pogrešno priznatog pretporeza za korištenje osobnog automobila u privatne svrhe u PDV obrascu

11.11.2019, , Izvor: Verlag Dashöfer

2019.05.2.4 Iskazivanje ispravka prethodno pogrešno priznatog pretporeza za korištenje osobnog automobila u privatne svrhe u PDV obrascu

Mateja Maljković, ovlašteni revizor

Kupili smo osobni automobil iz ovlaštene kuće u Njemačkoj. Vrijednost automobila je preko 400.000,00 kn Platili smo poseban porez u iznosu 120.086,83 kn prilikom registracije u Hrvatskoj i sva ostala davanja.

Račun smo dobili od navedene kuće iz Njemačke, što znači da imamo račun za stjecanje dobara bez PDV-a.

Zanima me dali iznos plaćenog poreza tj.poreza koji smo platili prilikom registracije  prikazujemo u pdv obrascu i pdv-su ili iznos koji dobijemo obračunski prilikom knjiženja fakture.

Automobil će se koristiti i u poslovne svrhe , priznajemo li 50% budućih troškova goriva i održavanja i 50% PDV-a ili je sve nepriznato.

Odgovor može ići u dva smjera, ovisno da li je nabavljeno novo vozilo ili rabljeno vozilo.

Ako je nabavljeno novo vozilo, u PDV obrascu se iskazuje ukupna osnovica (ukupna vrijednost nabave vozila sa računa dobavljača) odnosno obračunati PDV na tu osnovicu na rimski broj II. 7. – Stjecanje dobara unutar EU po stopi 25%.

Na rimski broj III. 7. – Pretporez od stjecanja dobara unutar EU po stopi 25% se iskazuje 50% ukupne osnovice do 400.000 kuna (200.000 kuna), odnosno 50% obračunatog PDV-a na osnovicu do 400.000 kuna.

Na taj način će se platiti nepriznati dio pretporeza jer je obveza veća za 50% PDV - a i PDV - a na dio iznad 400.000 kuna.

Na rimski broj VIII. Ostali podaci (1.2. – Nabava osobnih automobila i drugih sredstava za osobni prijevoz), se upisuju podatci o dijelu vrijednosti (poreznoj osnovici) s osnove

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: