Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Intrastat izvještavanja u 2021. godini

8.3.2021, , Izvor: Verlag Dashöfer

2021.05.1.3 Intrastat izvještavanja u 2021. godini

Ivan Vidas, struč. spec. oec.

Sustav prikupljanja podataka Europske unije (EU-a) o robnoj razmjeni između država članica − Intrastat, uveden je u siječnju 1993. zajedno s uvođenjem jedinstvenog tržišta, kada jedinstvene carinske deklaracije prestaju biti izvor podataka za statistiku robne razmjene s državama članicama EU-a. Podaci Intrastata zajedno s podacima Extrastata (robna razmjena s trećim zemljama) koriste se za sastavljanje platne bilance RH i izračun bruto domaćeg proizvoda (BDP-a), oblikovanje trgovinske politike, makroekonomske analize, analize tržišta i ostalih pokazatelja. Korisnici podataka jesu razne međunarodne i nacionalne institucije, domaći i strani poslovni subjekti te mnogi drugi.

Obveznici izvještavanja za Intrastat

Obveznik izvještavanja za Intrastat je svaki poslovni subjekt, obveznik PDV-a, čija godišnja vrijednost robne razmjene sa zemljama EU-a prelazi prag uključivanja bilo za otpreme bilo za primitke ili za oba trgovinska toka.Vrijednost praga uključivanja za 2021. za primitke iznosi 2 500 000 kuna, a za otpreme 1 300 000 kuna.

U skladu s EU-om i nacionalnim zakonskim okvirima svi poslovni subjekti u Republici Hrvatskoj (rezidenti i nerezidenti) koji:

1. obavljaju robnu razmjenu s drugim državama članicama EU-a,

2. imaju hrvatski PDV broj,

3. prelaze godišnju vrijednost praga uključivanja u Intrastat.

U navedenim slučajevima poslovni subjekti obvezni su samostalno se prijaviti u sustav Intrastat Republike Hrvatske.

Kada se prijaviti u sustav Intrastat?

Prijavu u sustav Intrastat potrebno je izvršiti u mjesecu prelaska godišnjeg praga uključivanja za pojedini tok (primitak ili otpreme) ili za oba toka (ako je u istome mjesecu prekoračen prag i za primitke i za otpreme). Informacije o vrijednosti robne razmjene s državama članicama EU-a sadržane su u poslovnim knjigama i računovodstvenim evidencijama (npr. komercijalni računi, pro forma računi, skladišne primke, otpremnice, evidencija prodaje na daljinu itd.).

Instratat upute- kako se prijaviti u sustav Intrastat?

Prijava u sustav Intrastat može se obaviti slanjem ispunjenoga i pečatom ovjerenog Obrasca za prijavu u Intrastat na adresu e-pošte intrastat.prijava@carina.hr ili telefaksom na broj (042) 234-215. Za sva dodatna pitanja informacije su dostupne na telefonskom broju Intrastatove službe za korisničku podršku (042) 234-255.

Novosti u izvještavanju od 01. siječnja 2021.

Od 1. siječnja 2021. mijenja se izvješćivanje za Intrastat, i to na specifičan način: Ujedinjeno Kraljevstvo i EU prepoznali su jedinstvenu situaciju Irske i Sjeverne Irske te je sklopljen Protokol o Irskoj i Sjevernoj Irskoj, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2021. Protokol je omogućio Sjevernoj Irskoj da i dalje ostane sastavni dio carinskog teritorija Ujedinjenoga Kraljevstva, ali da istodobno ostvaruje određene pogodnosti od jedinstvenog tržišta Europske Unije.Protokol o Irskoj i Sjevernoj Irskoj za obveznike izvješćivanja za Intrastat

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: