Ovaj portal koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja.   U redu   Više o kolačićima

Prijenos porezne obveze u graditeljstvu | PDV aktualno
 
 
 
Nedostupan dokument, obavezna prijava
Do not fill this:

Primjer sadržaja:

Prijenos porezne obveze u graditeljstvu

23.7.2013, Izvor: Porezna uprava

Zakonom o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine broj 73/13), vezano na mogućnost propisanu Direktivom Vijeća 2006/112/EZ o zajedničkom sustavu poreza na dodanu vrijednost, propisane su odredbe u vezi sa oporezivanjem određenih isporuka u građevinskoj djelatnosti obavljenih na području Republike Hrvatske između dva porezna obveznika na način da je porez na dodanu vrijednost obvezan platiti primatelj usluge temeljem prijenosa porezne obveze (eng. Reverse Charge). Riječ je o „obrnutom postupku oporezivanja“ prema kojem se porezna obveza prenosi na primatelja isporuke i on je obvezan obračunati PDV. Prijenos porezne obveze u graditeljstvu propisan je člankom 75. stavcima 2. i 3. Zakona o PDV-u.

Prema odredbi članka 75. stavka 2. Zakona o PDV-u ako oporezive isporuke dobara ili usluga u tuzemstvu obavlja porezni obveznik koji nema sjedište, prebivalište ili uobičajeno boravište u tuzemstvu, PDV plaća porezni obveznik odnosno pravna osoba koja nije porezni obveznik, ali je registrirana za potrebe PDV-a, kojoj je obavljena isporuka dobara ili usluga.To znači da ako, primjerice, porezni obveznik iz druge države članice tuzemnom poreznom obvezniku obavlja uslugu vezanu za nekretninu u Hrvatskoj, koja je prema općem načelu oporeziva u Hrvatskoj gdje se nekretnina nalazi, prijenosom porezne obveze temeljem navedenog članka Zakona PDV plaća primatelj usluge, tuzemni porezni obveznik, a porezni obveznik iz druge države članice ne mora se registrirati u Republici Hrvatskoj i nije obveznik plaćanja PDV-a u Hrvatskoj.Prema odredbi članka 75. stavka 3. točka a) Zakona o PDV-u porezni obveznik koji je registriran za potrebe PDV-a u Republici Hrvatskoj obvezan je platiti PDV kada mu se obave građevinske usluge kojima se smatraju usluge u vezi s izgradnjom, održavanjem, rekonstrukcijom ili uklanjanjem građevina, uključujući usluge popravka i čišćenja. Isto se odnosi i na ustupanje osoblja ako ustupano osoblje obavlja građevinske usluge.

...
Kraj primjera
...

Besplatan pristup ovom dokumentu imaju samo registrirani korisnici portala PDV aktualno.

.

Već sam registriran na portal PDV aktualno:

=> Prijavite se sa svojim korisničkim imenom i lozinkom.

Još nisam registriran:

=> Registrirajte se. Ostvarit ćete mnoge prednosti:

  • svaki tjedan ćete besplatno dobiti na svoju e-mail adresu pregled aktualnih vijesti, zanimljive članke, odgovore na pitanja iz svih područja koja se tiču PDV-a 

  • dobivate brzi pristup do garantiranih aktualnosti, članaka, te odgovora na portalu www.pdvaktualno.hr

  • dobivate pristup velikom arhivu članaka na portalu www.pdvaktualno.hr

Registracija je besplatna i bez ikakvih obaveza.

Pažnja! Primjenite uz portal PDV aktualno novi Zakon o PDV-u i procedure vcezane uz Europsku uniju. 

Pretplatite se na portal PDV aktualno. Nigdje nećete naći toliko mnoštvo članaka iz područja poreza na dodanu vrijednost, te članaka o izmjenama zakona za godinu 2013., s najvećim jamstvom aktualnosti i točnosti.

Na portalu PDV aktualno smo objavili članke, koji će Vas upoznati s novim propisima. Usredotočili smo se na objašnjenje novih pojmova na konkretnim primjerima i odgovore na pitanja iz prakse, koja će zanimati svakog.